FLOAT360

FLOAT360 is een bedrijf dat volledig gecertificeerd drone diensten levert (ROC 2018/64).
Naast gebruikelijke foto- en videoproducties richt FLOAT360 zich steeds meer op nieuwe drone-toepassingen voor onder meer Politie, Brandweer, Ambulance, Defensie, Kustwacht, RWS, ILT, Rikilt, NVWA en Natuurorganisaties. FLOAT360 werkt daarbij nauw samen met sensorontwikkelaar DronExpert (ROBOR ELECTRONICS BV) uit Bentelo. Het gaat hierbij dan om het toepassen van Warmtebeeld- Multispectraal en Hyperspectrale sensoren die vooral ook in de agrarische sector een steeds grotere rol spelen. Denk hierbij aan precisie landbouw en ook het kwantificeren van voedingswaarden in een gewas. Met warmtebeeld techniek kunnen weer vee- en wildtellingen worden gerealiseerd, maar ook voor opsporen van weidevogelnestjes en reekalfjes in het lange gras. 

 

Fotogrammetrie
Fotogrammetrie is de interpretatie en het opmeten van beeldmateriaal bij het bepalen en beschrijven van de vorm, de afmeting en de ligging van objecten. Zo maak je 3D modellen van objecten, structuren, een omgeving, maar ook van mens en dier. We zetten fotogrammetrie voornamelijk in bij  het maken van kaarten en 3D modellen uit luchtfoto’s die we maken met een RGB camera (drone). Met de opgenomen foto’s genereren we verschillende modellen zoals een orthofoto, hoogtemodel, puntenwolkmodel.
Inzet van orthofotografie
Een orthofoto is een luchtfoto die geometrisch gecorrigeerd is zodat de schaal uniform is. Float 360 zorgt voor hoge resolutie orthofoto’s voor in een GIS/CAD pakket. We maken de luchtfoto’s met behulp van een drone die is uitgerust met een D-RTK GNSS module. Dit levert een hoge nauwkeurigheid op van de (x,y,z) positionering van de drone. Extra GCP (grond controle punten) kunnen in het veld worden ingemeten en dienen als referentie en controlepunten.
Afhankelijk van de vlieghoogte is de resolutie 1-3 cm / pixel.
Het maken van een hoogtemodel
Met drones is het mogelijk om hoge resolutie hoogte-informatie in te winnen. Het hoogtemodel (digitale terreinmodel) gebruiken we vaak om volume-calculaties uit te voeren. Aanvullend op dit model leveren we ook hoogte-contourlijnen. Bij het inwinnen van hoogtemodellen over verschillende periodes is het mogelijk om verschilmetingen te maken.
Puntenwolk maken
Met een puntenwolk heb je een 3D weergave waar je doorheen kunt navigeren. Omdat de puntenwolk gegeorefereerd is, kun je in 3D, metingen doen zoals lengtes, hoogtes en hoeken. Georeferen is het leggen van een virtueel oud beeld (een kaart bv) over een nieuwe beeld.  Bij de puntenwolk leveren we graag ook een gebruiksvriendelijke (webbased) viewer. Hiermee bekijk je de puntenwolk gemakkelijk vanuit een webbrowser, zonder installatie van speciale software.
Visuele inspecties
Daken inspecteren met drone
Onderhoud van grote, complexe dakbedekkingssystemen is vaak een zeer tijdrovende en daardoor dure onderneming. Float 360 denkt graag mee over een betere én efficiëntere manier om het inspectieproces te beheren. Wij doen dakinspecties vanuit de lucht en geven je een uniek perspectief op het dak van gebouwen. Zo spoor je eenvoudig en precies de kleinste mankementen op waarmee je grote en onverwachte onderhoudskosten kunt voorkomen. 
Dakinspecties met drone bieden voordelen voor elke dakbedekkingsstructuur.
Met name ideaal voor:
 • Grote tot zeer grote dakbedekkingssystemen
 • Daken die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn met traditionele methodes
 • Daken die bepaalde gevaren inhouden voor de inspecteur
 • Daken die niet zonder bouwstellingen toegankelijk zijn
 • Gebouwen die uit meerdere daken bestaan
Dakinspectie per drone gaat snel
Een dakinspecties met een drone gaat veel sneller dan een traditionele inspectie. In no time beschik je over alle informatie die relevant is om weloverwogen besluiten te kunnen nemen over onderhoud aan het dak. Zeker ook als er geen tijd te verliezen is, heeft een inspectie per drone grote voordelen. De beelden die we tijdens de inspectie verzamelen zijn zeer gedetailleerd. We leveren de  foto’s in een praktisch formaat dat eenvoudig te delen is met monteurs en installateurs. Bovendien zijn de foto’s zeer waardevol voor de eigen administratie.
Inspectie per drone van torens en windmolens
Float 360 voert met behulp van drones inspecties uit op torens en windmolens. Dit doen we in opdracht van eigenaren en beheerders. Een inspectie met behulp van een drone heeft vele voordelen. Met een drone hoef je de toren of windmolen immers niet te betreden (wat riskant en gevaarlijk kan zijn) en je bent met een drone snel en wendbaar.
Kostenbesparing met drone-inspectie
Met behulp van geavanceerde drones voert Float 360 de inspecties van torens en windmolens veilig, nauwkeurig en met grote precisie uit. De inspectie met een drone neemt veel minder tijd in beslag dan een traditionele inspectie, waardoor de kosten lager zijn. Bovendien ziet de camera alles en legt mogelijke mankementen tot in detail vast. De beelden zijn vervolgens te vergroten zodat heel precies te zien is waar onderhoud en/of reparatie nodig is.
Live video feed tijdens inspecties
Tijdens een inspecties is het mogelijk om een live video feed vanuit het perspectief van de UAV (drone) weer te geven. Zo is het mogelijk om de cameraman direct te laten weten welke specifieke hoeken hij moet vastleggen. Ook kunnen we objecten middels AI (Artificial Intelligence) modellen  trainen zodat automatisch de meest voorkomen schades of imperfecties zichtbaar worden.
Inspectie bruggen en andere infra kunstwerken
Inspectie van bruggen is zeer efficiënt en effectief uitvoerbaar met behulp van drones. Daarvoor werkt Float 360 vaak samen met inspecteurs van de beheerder.  Met inzet van fotogrammetrie zijn we ‘de ogen’ van de inspecteur bij het inspecteren van de brug of een ander kunstwerk binnen de infrastructuur (ook stuwen en waterwerken). Wij brengen het kunstwerk rondom zeer gedetailleerd in beeld en maken er een 3D model van. 
Automatische detectie met Artificial intelligence
Met AI (Artificial Intelligence) kunnen we schades automatisch detecteren. Dit is efficiënt qua tijd, uitvoering en uiterst precies. Het gerenderde model is direct vanaf de computer te bekijken en te beoordelen. Inzet van AI biedt veel voordelen ten opzichte van de traditionele inspectie methode. Naast snelheid en veiligheid, is het ook overbodig om hoge stellingen te bouwen waar mensen op hoogte hun werk moeten uitvoeren. En uiteraard heeft AI tijdens de inspectie geen hinder van treinen of scheepvaartverkeer.
Thermische Inspectie
Met thermische inspectie bespaar je tijd en geld. Bovendien identificeer je eventuele aandachtsgebieden die met het blote oog (nog) niet te zien zijn. Float 360 zet in samenwerking  met  Iris Thermovision, thermische beeldvorming in met hoge resolutie. Dit komt de manier waarop je efficiëntie analyseert, schade beoordeelt of warmtebronnen lokaliseert, sterk ten goede. Door zonnepanelen, gebouwen en constructies vanuit de lucht te scannen, zijn eventuele beschadigingen of warmteverlies snel te identificeren.
Voorbeelden van identificatie- en trackingtoepassingen met thermische inspectie:
 • Warmteverlies signaleren
 • Gas- en methaanlekken opsporen
 • Beoordeling van zonnepanelen
 • Voorkomen van onnodig hak- en breekwerk
 • Search and rescue
 • Brand- en hotspotlocaties
 • Weidevogels / Wild spotten
Voorraadbepaling met 3D meting
Georeferentie is een nauwkeurige en zeer praktische methode voor het meten van grote hoeveelheden grondstoffen. Dit voeren we uit als we met een drone boven een voorraad zand in een gronddepot vliegen bijvoorbeeld. Op de afbeeldingen met georeferentie, maken we gebruik van fotogrammetrie, om een 3D visualisatie te genereren van de omgeving. Omdat deze metingen zeer betrouwbaar zijn, meten we op basis van dit model voorraadvolumes voor onze opdrachtgevers.   
Inzet fotogrammetrie in combinatie met georeferentie
Een ander voorbeeld van voorraadmeting (ook wel stockpile-meting) is het bepalen van de hoeveelheid af te voeren grond op een bouwterrein. Met behulp van een drone kunnen we gemakkelijk een inschatting maken van het aantal transportbewegingen dat nodig is. Essentieel bij het vooraf berekenen van transportkosten. Deze methode is vele malen nauwkeuriger dan de traditionele metingen. Een ideale tool dus voor de voorraadbeheerder.  
Voorraad meten met een drone
Het gebruik van drones om voorraden te meten, is een ​​gangbare werkstroom voor grondwerkonderzoek op binnen- en buitenlocaties over de hele wereld. Voor professionals in de mijnbouw- en steengroeve industrie is voorraadbeheer een van de belangrijkste gebruiksscenario’s voor drone-onderzoek.  
Met 3D-kaarten snel een betrouwbaar beeld
Ook op bouwplaatsen zetten we drones in om een locatie snel en grondig te onderzoeken. We gebruiken de 3D-kaarten die we genereren op basis van de beelden om bruikbare gegevens te verzamelen, waaronder voorraadvolumes. Inzet van een drone voorkomt dat mensen een ​​gevaarlijke locatie moeten doorkruisen. Met locatiemanagement brengen we de inventaris en voortgang van de site op een snelle, veilige en betrouwbare manier in kaart.
Stel je vraag
Heb je vragen over voorraadbepaling met 3D meting? Mail of bel 06 41206662 en je hebt meteen antwoord op je vraag. 
 
Artificial Intelligence (AI)
Wat is de betekenis van Artificial Intelligence eigenlijk? Eenvoudig gezegd staat kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) voor het nabootsen van onze eigen intelligentie. Op basis van verzamelde informatie voert een systeem taken uit die zichzelf tijdens dat proces steeds weer kunnen bijstellen en verbeteren. Float 360 zet AI in bij inspectie van bruggen (kunstwerken) bijvoorbeeld. Aan de hand van ingewonnen data maken we modellen die schades op de brug identificeren. Denk daarbij aan corrosieplekken, breuken of andere beschadigingen. 
AI en inspecteren windmolens
Float 360 zet AI ook in voor het identificeren van schades en andere imperfecties aan de rotoren van windmolens. Dit doen we bijvoorbeeld in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor het consortium Levvel-bloc voeren we inspecties uit om de posities van de speciaal ontworpen betonblokken bij de Afsluitdijk te controleren. We hebben aangetoond dat we dit proces konden automatiseren met behulp van AI.
Artificial Intelligence op maat
Met AI lukt het om op een veilige manier de aandachtpunten te rapporteren zonder het kunstwerk fysiek te betreden. Dat scheelt veel tijd, de data is betrouwbaar en de methode is veilig. Toepassing van Artificial Intelligence is eindeloos maar vaak is er wel een custom made applicatie nodig.  Hiervoor werken we samen met de engineers/programmeurs van onze partner Spectro AG.
Stel je vraag
Heb je vragen over het laten maken van een virtuele expositieruimte? We denken graag met je mee. Mail of bel 06 41206662 en je hebt meteen antwoord op je vraag. 
 
Ontsluiting drone data
Met de Multirotors drones verzamelt Float 360 hoge resolutie data. In zeer korte tijd brengen we een groot gebied in kaart. De toepassingen zijn talrijk. Denk bijvoorbeeld aan: precisielandbouw, grote bouwprojecten, depotmetingen, dijkinspecties en mijnbouw. In samenwerking met onze partner Aeret  verwerken we  met Drone PostFlight, de drone-opnames tot hoogwaardige geo-informatie, van platte luchtfoto tot hoge resolutie 3D-modellen. Deze data is eenvoudig te ontsluiten naar je eigen GIS-applicatie en via Webbased GIS-applicatie Aeret Geomaps. Vraag ons naar de mogelijkheden. We helpen je graag.
Er gaat een wereld voor je open
Met Aeret GeoMaps bieden we je een webbased GIS-applicatie om drone- en geo-data te visualiseren vanaf pc, tablet of smartphone. Met deze SAAS-oplossing (Software as a Service) bekijk 

 

UNDER CONSTRUCTION

 

Werken met thermische beelden

Een infraroodcamera is een apparaat dat thermische beelden vormt, die in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Inspectie van spoorwegverwarmingselementen, detectie van defecten in zonnepanelen, bepalen van warmteverlies in industriële installaties, inspectie van dakisolatie maar ook voor opsporing van mens en dier in nood of in gevaar.

Menu